Δρ. Θεόδωρος Ι. Γκούτζιος

Search
Close this search box.
Στεφανιαία Νόσος - Γενικές Πληροφορίες

Η στεφανιαία νόσος (CHD) είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ στενεύουν ή φράσσονται. Είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιοπάθειας και η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η στεφανιαία νόσος προκαλείται συνήθως από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων, που ονομάζονται πλάκες, μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πλάκες μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, οδηγώντας σε πόνο στο στήθος ή δυσφορία γνωστή ως στηθάγχη. Εάν μια πλάκα σπάσει, μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβου αίματος, εμποδίζοντας εντελώς τη ροή του αίματος και καταλήγοντας σε καρδιακή προσβολή.

Αρκετοί παράγοντες κινδύνου συμβάλλουν στην ανάπτυξη της CHD, όπως:

Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες και να προωθήσει το σχηματισμό πλακών.

Τα αυξημένα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και τα μειωμένα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας.

Ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και επιταχύνει την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο λόγω των αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Το υπερβολικό βάρος και η ανθυγιεινή διατροφή μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη Στεφανιαίας Νόσου.

Η ύπαρξη στενού συγγενή με Στεφανιαία Νόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο Στεφανιαίας Νόσου.

Η πρόληψη και η διαχείριση της Στεφανιαίας Νόσου περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, τακτικής σωματικής δραστηριότητας, διακοπής καπνίσματος και έλεγχος παραγόντων κινδύνου όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και ο διαβήτης. Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη διαχείριση της πάθησης και σε ορισμένες περιπτώσεις, διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική ή η παράκαμψη στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην καρδιά.