Δρ. Θεόδωρος Ι. Γκούτζιος

Search
Close this search box.
Επεμβατικές Καρδιολογικές Διαδικασίες

Εμβαθύνοντας στον περίπλοκο τομέα της καρδιαγγειακής υγείας, οι επεμβατικές καρδιολογικές επεμβάσεις αξιοποιούν την τεχνολογία αιχμής για τη διάγνωση και τη θεραπεία περίπλοκων καρδιακών παθήσεων με ακρίβεια και φροντίδα.

Στα πλαίσια διάγνωσης της στεφανιαίας νόσου, ο ασθενής υποβάλλεται σε στεφανιογραφία. Σε περίπτωση που αναδειχθούν σημαντικές βλάβες στα στεφανιαία αγγεία (συνήθως >70% στένωση), κρίνεται σκόπιμο η διόρθωση τους με αγγειοπλαστική. Πρόκειται για είδος θεραπείας της στεφανιαίας νόσου που διενεργείται στην Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονικής και αποσκοπεί στη διάνοιξη στενώσεων της στεφανιαίας αρτηρίας από μεγάλες αθηρωματικές πλάκες και/ή θρόμβους και την αποκατάσταση της ροής του αίματος.

Η στεφανιογραφία είναι εξέταση με την οποία σκιαγραφούνται οι στεφανιαίες αρτηρίες. Έτσι απεικονίζονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις (αθηροσκλήρυνση, θρόμβωση, συγγενείς ανωμαλίες και σπασμός) και γίνεται εκτίμηση της σοβαρότητας αυτών.

Η στεφανιογραφία αποτελεί τμήμα του καρδιακού καθετηριασμού. Γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, ή της βραχίονας αρτηρίας στην πρόσθια επιφάνεια της κατ’ αγκώνα άρθρωσης. Από το σημείο της παρακέντησης εισάγονται ειδικοί καθετήρες που προωθούνται διαμέσου των αρτηριών (μηριαίας, λαγόνιας, αορτής ή βραχίονας, υποκλείδιας, αορτής) στην αριστερή κοιλία ή την ανιούσα αορτή.

Ειδικός καθετήρας εισάγεται στα στόμια των στεφανιαίων αρτηριών που βρίσκονται στην αρχή της ανιούσας αορτής, και γίνεται έγχυση σκιαγραφικού υλικού σε αυτές διαδοχικά, πάντα υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Στη στεφανιογραφία παρατηρείται η μορφολογία και η ανατομία των στεφανιαίων αρτηριών, διαπιστώνονται τυχόν στενώσεις τους (η σοβαρότητα τους και η τοπογραφική θέση τους) και τυχόν παράπλευρη κυκλοφορία. Ελέγχεται επίσης η βατότητα προηγούμενων στενώσεων που υποβλήθηκαν σε διόρθωση (αορτοστεφανιαίας παράκαμψη ή αγγειοπλαστική).

Είναι η εξέταση της απεικόνισης των αιμοφόρων αγγείων των διαφόρων οργάνων του σώματος, με σκοπό την ανάδειξη νόσου, στένωσης, απόφραξη, ανευρύσματος και ενίοτε θεραπείας τους.

Είναι η μέθοδος η οποία επιτρέπει στον ιατρό να απεικονίσει το εσωτερικό των αρτηριών και των φλεβών του σώματος.

Σήμερα η μελέτη των αγγείων γίνεται με ποικιλία μεθόδων, όπως η σχετικά αιματηρή αγγειογραφία με καθετήρα , καθώς και με αναίμακτες νεότερες μεθόδους όπως η Triplex υπερηχογραφία, η μαγνητική αγγειογραφία και πρόσφατα η τρισδιάστατη αγγειογραφία με αξονικό τομογράφο.

Η αγγειογραφία όμως με καθετήρα αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς.

Η τοποθέτηση βηματοδότη, μια κοινή ιατρική διαδικασία, περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας μικρής ηλεκτρονικής συσκευής κάτω από το δέρμα, συνήθως στην περιοχή του θώρακα. Αυτή η συσκευή βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού παρέχοντας ηλεκτρικά ερεθίσματα στον καρδιακό μυ όταν εμφανίζονται ανωμαλίες. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής είναι συνήθως υπό τοπική αναισθησία, με χορήγηση καταστολής για την εξασφάλιση άνεσης. Γίνεται μια μικρή τομή, μέσω της οποίας οι απαγωγές του βηματοδότη περνούν μέσα στις κοιλότητες της καρδιάς, ενώ η ίδια η μονάδα βηματοδότη ασφαλίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μετά τη διαδικασία, οι ασθενείς παρακολουθούνται στενά για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία και να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ενόχληση. Η τοποθέτηση βηματοδότη είναι μια κρίσιμη παρέμβαση για άτομα με βραδυκαρδία ή άλλες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους και μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.